Jak jednoduše na mapové a geografické podklady?

Jak jednoduše na mapové a geografické podklady?

Mapové a geografické podklady jsou velmi užitečné v různých oblastech, zejména v projektování a plánování. Tyto podklady se využívají obvykle ve stavebnictví, kde pomáhají při přesném určení hranic pozemků a budov. V digitální formě jsou geografické podklady poskytovány jako souborová data a prostřednictvím různých služeb, což umožňuje jejich jednoduché zpřístupnění a využití. Také se používají k vytváření vlastních map, grafů a diagramů, které zobrazují geografické aspekty různých událostí.

Celkově jsou mapové a geografické podklady neocenitelné pro plánování, analýzu a vizualizaci prostorových informací v mnoha oblastech, jako jsou urbanismus, ekologie, doprava a turistika.

Jak jednoduše na mapové a geografické podklady?

Základní topografické mapy

Topografické mapy jsou specifickým typem map, které se vyznačují podrobným zobrazením terénu a jeho reliéfních prvků. Tyto mapy obvykle zobrazují velké měřítko, což znamená, že poskytují detailní informace o výškách, svazích, vodních tocích a dalších geografických prvcích. Topografické mapy jsou užitečné pro různé aktivity, jako je turistika, horolezectví, plánování staveb a další outdoorové aktivity, protože umožňují uživatelům lépe porozumět terénu a orientovat se v něm.

Kde je najít? Třeba zde: https://ags.cuzk.cz/geoprohlizec/?atom=ztm5

Polohová přesnost nové mapy je 1.0 m, zakreslené budovy jsou převzaty z katastru. Novinkou je, že tyto topografické mapy je možné stáhnou i ve formátu DGN a vložit tak do CAD výkresů v souřadnicích jako vektory.

Výškopis

Výškopis je termín, který se používá k označení zobrazení terénního reliéfu na mapách, zejména pomocí vrstevnic. Tyto vrstevnice znázorňují výškové rozdíly v terénu a umožňují uživatelům lépe pochopit topografii dané oblasti. Výškopis zahrnuje také vyznačení výškových bodů a dalších geografických prvků, které pomáhají při orientaci a analýze terénu.

Na webových stránkách ČÚZK jsou k dispozici nástroje analýzy výškopisu, pomocí kterých je možné např. určit výšku konkrétního bodu na mapě, či zjistit linii viditelnosti – tj. vytvořit podélný profil terénem na zadané linii.

https://ags.cuzk.cz/av