Co je QR kód, jak funguje a kde ho využít?

Co je QR kód, jak funguje a kde ho využít?

S QR kódem se potkáváme prakticky denně při mnoha situacích. Jeho pomocí lze významně zjednodušit například transakce mezi prodávajícím a kupujícím, vystavovat (nebo spíše hradit) faktury, ale i předávat jiná data. Co je QR kód, jak funguje a kde ho využít?

Co je QR kód?

QR je zkratka pro “Quick Response” kód. Jedná se o kód, který je typický vzhledem – obsahuje černé čtverečky na bílém pozadí, které je možné jednoduše skenovat do nejrůznějších zařízení, třeba do mobilu. Je to maticový čárový kód, díky kterému je možné přenášet efektivně data.

Kdy a kým byl QR kód vynalezen?

QR kód byl vynalezen v roce 1994 japonskou společností Denso Wave. Původně byl vyvinut pro označování automobilových dílů, ale jeho použití se rychle rozšířilo do různých oblastí, včetně marketingu, platebních systémů a dalších aplikací, kde je potřeba rychlý přístup k informacím. Dnes se QR kódy používají na mnoha místech, od reklamních materiálů po vstupenky a platby, což ukazuje jejich univerzálnost a efektivitu.

Bezpečnostní rizika QR kódů

QR kódy, i když jsou velmi užitečné, mohou představovat určitá bezpečnostní rizika. Jaká?

  • Odkazy na stránky, které mohou mít škodlivý obsah. QR kód totiž může být zneužit a může obsahovat odkaz na škodlivou webovou stránku. Pokud uživatel naskenuje kód, může být přesměrován na stránku, která se snaží získat jeho osobní údaje nebo nainstalovat malware.
  • Podvodné kódy. S rostoucí popularitou QR kódů se také zvyšuje počet podvodů. Útočníci mohou vytvářet falešné QR kódy, které vypadají jako legitimní, a tím podvést uživatele, aby provedli nechtěné akce, jako je například platba na nesprávný účet.
  • Zranitelnosti prohlížečů. QR kódy mohou být také zneužity k útokům na zranitelnosti webových prohlížečů, jako jsou XSS (Cross-Site Scripting) nebo command injection.

Proto je nutné být i při skenování QR kódů velmi obezřetní. Uživatelé by měli vždy zkontrolovat, odkud QR kód pochází, a být opatrní při zadávání osobních údajů nebo provádění plateb.

Jedinečnost QR kódu

Jedinečnost QR kódu spočívá v několika klíčových vlastnostech, které ho odlišují od tradičních čárových kódů a jiných metod ukládání informací.

Vysoká kapacita dat

QR kódy mohou ukládat velké množství informací, včetně textu, URL adres, kontaktních údajů, e-mailových adres, a dokonce i Wi-Fi hesel. Tato schopnost umožňuje rychlé a efektivní sdílení různých typů dat.

Rychlost skenování

Kódy jsou navrženy pro rychlou odezvu. Jsou optimalizovány pro rychlé skenování, což usnadňuje okamžitý přístup k informacím.

Dvourozměrný formát

Na rozdíl od jednorozměrných čárových kódů, které ukládají informace pouze v horizontálním směru, QR kódy ukládají data v mřížce, což zvyšuje jejich kapacitu a flexibilitu.

Snadná dostupnost a použití

Kódy jsou snadno dostupné a mohou být generovány a skenovány pomocí běžných mobilních zařízení. To z nich činí ideální nástroj pro marketing, platby a další aplikace, kde je potřeba rychlý přístup k informacím.

Postup placení QR kódem

Zde je srovnání postupu placení QR kódem z pohledu kupujícího a prodávajícího:

KupujícíProdávající
1. Otevření aplikace1. Vytvoření QR kódu
Kupující otevře svou bankovní aplikaci nebo aplikaci pro platby.Prodávající vygeneruje QR kód, který obsahuje informace o platbě (např. částku a variabilní symbol).
2. Naskenování QR kódu2. Zajištění správnosti údajů
Kupující naskenuje QR kód pomocí fotoaparátu svého telefonu.Prodávající zkontroluje, zda je QR kód správně zobrazen a funkční.
3. Kontrola údajů3. Čekání na potvrzení platby
Kupující zkontroluje zobrazené údaje (částka, příjemce) a potvrdí platbu.Prodávající sleduje, zda platba dorazila na jeho účet.
4. Potvrzení platby4. Vydání zboží/služby
Po úspěšném provedení platby obdrží kupující potvrzení o transakci.Jakmile je platba potvrzena, prodávající vydá zboží nebo poskytne službu.

Využití QR kódu

  • Platby,
  • přihlášení do Wi-Fi,
  • marketing a reklama,
  • sdílení kontaktů,
  • hlasování a zpětná vazba,
  • přístup k digitálnímu obsahu atd.

foto / archiv LNR